DİDİM / YORANOS / DİDYMAİON

Kadim Anadolu topraklarının ve Dünyanın nadide, eşsiz eseri…

Didim’de göğe doğru yükselen sütunlar, Bir zamanlar insanlığın inançlarını taşıdı, ev sahipliği yaptı… ve yeni çağ ile birlikte, şimdi sizleri içsel bir yolculuğa davet ediyor… Güneş Tapınağında Güneş yeniden doğuyor…

Didim Apollon Tapınağı, Antik Yunan mitolojisinin büyüleyici bir parçası olan, güneşi temsil eden Apollon’un adına inşa edilmiş muhteşem bir tapınaktır. Tapınak, Didim’in tarihi köklerine ve mitolojik geçmişine dair büyüleyici bir yolculuğun kapısını aralar…

Tapınak, Didim’in eşsiz coğrafyasında yer alır ve bu toprakları kutsal kılan unsurun su olduğuna inanılır. Burası, Yunan mitolojisinde “Yoranos” adının anlamından gelen ‘kutsal tepe’ olarak kabul edilir. Bu tepe, Apollon’un güneş ışığı ve ayı temsil eden Artemis ile olan ikiz kardeşi Artemis arasındaki bağın simgesidir.

Antik dönemlerden beri kutsal kabul edilen bu kadim tapınak , görselde de görüldüğü üzere üstü açık bir alandı, Hatta belki de “Botanik bir bahçeydi”… Mitlerde geçen ‘Kutsal Defne Ağacı’ ve dahası bu bahçenin içerisinde yetişirdi.. Zeytin, İncir, Üzüm Defne, Lavanta.. daha bir çok bitki bu eşsiz kutsal bahçede hayat bulurdu ve yüksek frekanslı suyundan ve toprağından kaynaklı bu topraklarda yetişen ürünler bir başkadır.. Özeldir… Henüz kurak ve bakımsız… Toprağının altındaki sır, henüz açığa çıkmadı..

Avlunun ortasında büyük bir kuyu bulunmaktadır. Bu kuyudan yerin altından çıkan doğal kaynak suyu Rahip, Rahibe ve Kahinler tarafından kullanılmaktaydı. Bu özel su, tapınağın ana temasıydı ve özel yetiştirilen bitkilerle desteklenerek, şifa ve bilicilikte kullanılırdı.

Bizans Döneminden sonra çok tanrılı antik inançlardan, tek tanrılı dine geçis döneminde tapınak kilise idaresine geçmiştir. Perslerin yağma ve talanlarından, asırlardır gördüğü tahribattan dolayı şimdi sırlı bir sessizliğe bürünmüştür.

Apollon Tapınağına çekiliyorsanız eğer, Ruhunuzun sesini dinlemek ve keşfetmek için bu belki de bir çağrıdır.. Çünkü tapınak özel konumlandırılmasıyla, Yer ve göğün arasında hem mana hem maddi aleminin kapılarını tutmaktadır…

Gün doğarken ve gün batarken Venüs yıldızını selamlar güneş tapınağı…

Kadim Kehanet Tapınağı, yer altı kaynağı olan “Su” ve gökyüzünde belli tarihlerde aynı kombinasyon ve açıda iz düşümde bulunan “Kraliyet Yıldızlarıyla” bağlantıya geçen bir koordinatta konumlandırılmıştır.

Yazar: Tarihçi Astrolog Beyza Muslu Koçoğlu

Tüm hakları saklıdır. Çalınamaz, kopyalanamaz

Önerilen makaleler